Всеукраїнська науково-практична конференція «Розвиток туризму в Україні в умовах воєнного стану: тенденції та перспективи»

2 жовтня 2024 року у ВСП «Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ» відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Розвиток туризму в Україні в умовах воєнного стану: тенденції та перспективи».

Тема конференції знайшла живий відгук серед викладачів та студентів університетів, коледжів, училищ, а також серед науковців, стейкголдерів та фахівців-практиків. Повномасштабне вторгнення росії в Україну завдало сильного удару по туристичному бізнесу, який ще не зовсім оговтався від Covid-19. Проте галузь все одно вперто відроджується, розв’язує тактичні завдання, будує стратегії. 

Мабуть саме зацікавлення у перспективах розвитку, бажання поділитись своїм досвідом дозволили зібрати на конференції понад 100 учасників (як присутніх наживо, так і тих, хто доєднався онлайн). Надзвичайно широкою є і її географія: на конференції всі мали змогу знайомитись з розвитком туризму як у відносно безпечних областях, так і у тих, які щоденно обстрілюються ворогом. Отже, були представлені такі міста: Вінниця, Київ, Харків, Одеса, Львів, Ужгород, Хмельницький, Коломия, Бурштин тощо.

На початку конференції з вітальним словом до учасників звернулась директор коледжу Наталія Лозовська, яка побажала усім успіхів та висловила надію на активне відновлення туристичного бізнесу та ще активнішу відбудову цієї галузі у післявоєнний час.

Перший виступ на пленарному засіданні одразу зачепив актуальну тематику релігійно-паломницького туризму, адже Олександр Вешелені (директор Департаменту маркетингу міста та туризму м. Вінниці) розповідав про досвід створення та функціонування культурного маршруту – подільського шляху Святого Якова. Тетяною Маєвською – директоркою Офісу туризму м. Вінниці – було доведено, що немає нічого неможливого, адже її доповідь стосувалась досвіду роботи власне Офісу, який був створений саме під час війни.

Цікаві теми розкрили Олександр Гладкий (д.г.н., професор кафедри туризму та менеджменту креативних індустрій ДТЕУ), який турбувався про розширення переліку матеріальної і нематеріальної спадщини; Ірина Вівсюк (PhD, ст.викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ВТЕІ ДТЕУ) «розклала по поличках» тренди в діяльності готельних підприємств; Оксана Кравчук (майстер виробничого навчання ВВПУСП) з’ясувала питання вимушеного туризму. Особливу увагу слухачі проявили до Кирила Гібкіна (завідувач відділення харчових технологій та ресторанного бізнесу ВСП «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ»), адже він пропонував шляхи повоєнного відновлення незламного Харкова та Харківщини.

Крім вище названих, надзвичайно потрібну інформацію присутнім надали стейкголдери та фахівці-практики – Світлана Орлюк (керівниця компанії «OPEN VISA») та Олена Заворотна (Senior Marketing Director «InCruises»). Їх доповіді були сповнені емоціями та просто підбурювали здобувачів освіти терміново спробувати себе у різних сферах туризму.

Не дивлячись на тривале пленарне засідання, у студентів було бажання в свою чергу поділитись результатами наукового пошуку. Тому на секційному засіданні були розглянуті питання розвитку різних видів спеціалізованого туризму, охарактеризовано туристичний потенціал малих містечок та селищ України, з’ясовано нові тенденції та тренди у туризмі і навіть порушено питання інклюзивності середовища.

Аналіз усіх доповідей дає право стверджувати, що туризм в Україні адаптувався до умов війни, з’явились інші його формати, відбувся перерозподіл туристичних потоків та зміна популярних туристичних напрямів. Можемо зазначити, що конференція була інформативною та безумовно корисною для всіх її учасників!