МАНДРІВКА СТЕЖКАМИ КИРИЛА ТА МЕФОДІЯ

Щорічно 24 травня всі слов’янські країни відзначають День слов’янської писемності і культури та вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, які стоять біля витоків слов’янської писемності. Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу, адже писемність та мова – то є душа кожної нації, її найцінніший скарб.

Студенти групи ОП-103 разом з викладачем української мови та літератури Бабійчук І.В. провели захід «Мандрівка стежками Кирила та Мефодія», де дізналися про виникнення глаголиці та кирилиці, якою як національною азбукою сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма, дослідили шляхи та роль братів-місіонерів Кирила і Мефодія у розвитку не лише письма, перекладу, а й грамотності та культури взагалі. А ще мали змогу доторкнутися до унікальних церковних книг старослов’янською мовою, погортати їх, намагаючись щось прочитати. Захід пройшов цікаво та пізнавально, закінчився вікториною і розгадуванням назв літер з абетки.

Усі учасники ще на один крок наблизилися до розуміння своєї ідентичності як освіченої нації та місця українців в історії слов’янських народів.