ОМО викладачів інформатики та комп’ютерних дисциплін «Дистанційне навчання в закладах вищої та фахової передвищої освіти»

«ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ТА ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ» - такою була тема обласного методичне об’єднання викладачів інформатики та комп’ютерних дисциплін, організатором якого виступив Вінницький торговельно-економічний коледж КНТЕУ.

Захід відбувся 20 жовтня 2020 року в режимі онлайн на базі платформи Google Meet. Порядок денний семінару: 1. Компетентнісний підхід до вивчення інформатики в процесі професійної підготовки фахового молодшого бакалавра.             2. Дистанційне навчання в закладах вищої та фахової передвищої освіти. Обмін досвідом дистанційного навчання при вивченні інформатики та комп’ютерних дисциплін в коледжах у 2019-2020 н.р. та 2020-2021 н.р.

З вітальним словом до учасників виступила директор ВТЕК КНТЕУ – Волинець О.О., кандидат економічних наук, доцент. Оксана Олександрівна розповіла про успіхи організації дистанційної форми роботи навесні 2020 року. Вінницький торговельно-економічний коледж КНТЕУ організував дистанційне навчання як систему. Було оновлено Положення про дистанційну форму навчання в коледжі; видано низку наказів щодо організації дистанційної роботи; викладачі пройшли онлайн-курси з гугл-додатків, самі ставши тьюторами для колег, підготовлена навчально-методична база. На сайті коледжу створений розділ меню «Дистанційне навчання», де відображені: графік навчального процесу, нормативні документи, методичні матеріали, електронна навчальна документація, розклад онлайн-занять на період ДН. Система працювала злагоджено, всі дисципліни та студенти були охоплені дистанційним навчанням на платформах ZOOM та Google Classroom. Так проводилися не лише навчальні заняття, а й практичні й лабораторні роботи, заліки та іспити, захисти курсових робіт / проєктів. За окремими показниками результативність дистанційного навчання була навіть вище очної його форми.

В семінарі взяли участь 43 учасника; 12 з яких виступили з доповідями, обмінявшись досвідом організації дистанційного навчання у своїх навчальних закладах: Колесник Анатолій Іванович - голова методичного об’єднання, викладач-методист; Колесник Iрина Віленівна - викладач-методист Вінницького технічного коледжу, Вітюк Анатолій Миколайович - викладач ВТЕК КНТЕУ, Яценко Людмила Віталіївна, Заліська Світлана Сергіївна - викладачі ВСП ВІФК, Яхно Людмила Сергіївна - методист коледжу, викладач інформатики ВСП «Немирівського фахового коледжу  будівництва, економіки та дизайну ВНАУ, Баланчук Тетяна Олександрівна - викладач Ладижинського фахового коледжу Вінницького національного аграрного університету», Возна Наталія Василівна - Калинівський технологічний фаховий коледж, Родюк Тамара Леонідівна - викладач інформатики Вінницького медичного коледжу ім.акад. Д.К.Заболотного, Сорока Юлія Олександрівна викладач-методист Західноукраїнський національний університет ВСП "Вінницький фаховий коледж економіки та підприємництва", Ляхнович Ніна Олександрівна - Барський гуманітарно-педагогічний коледж  імені Михайла Грушевського, Черній Вікторія Вікторівна – викладач інформатики  ВСП  «Барський фаховий коледж транспорту та будівництва Національного транспортного університету».

Учасники семінару отримав сертифікати, залежно від статусу участі – слухача або доповідача, а також вдосконалили такі компетентності:

  • впровадження сучасних інформаційних технологій при викладанні інформатики та комп’ютерної техніки у закладах вищої та фахової передвищої освіти ;
  • цифрова грамотність викладача інформатики та комп’ютерної техніки в умовах дистанційного навчання;
  • використання онлайн-платформ для організації дистанційного навчання з інформатики та комп’ютерної техніки;
  • реалізація неперервної освіти викладача інформатики та комп’ютерної техніки в закладах вищої та фахової  передвищої освіти.