Відкрите заняття з української літератури

І відкіля ти такий взявся?...

І. Франко

10.03.2017 викладачем української мови та літератури Бабійчук І.В. в групі ОП-97 було проведено відкрите семінарське заняття з теми «Новела «Момент» — реалістично-філософський твір Володимира Винниченка».

 

Студенти пригадали про дитинство, художню й філософську спадщину митця, політичну діяльність, виконуючи вправу «Нитка Аріадни», визначили філософський підтекст новели та стильові особливості твору, поглиблюючи знання з теорії літератури. Протягом заняття використано: вислови відомих людей, мультимедійну презентацію, відеоролики, опорні конспекти, онлайн – словник, зв'язок з художньою культурою. Аналіз новели супроводжувався інтерактивними методами та прийомами, проблемними питаннями, заповненням таблиці, встановленням відповідностей. Вразили творчі роботи студентів: Грицишена Тетяна написала поетичні рядки про щасливі моменти життя, Шиманський Дмитро створив буктрейлер.

Відомий філософ Григорій Сковорода сказав: «Жити слід так, щоб побачити у жорстокому — ніжне, у гіркому — солодке, у мотлосі — милість, у буйнощах — смак, в отруті — поживу, у смерті — життя, у безчесті — славу!». Чи не до цих ідей спрямована новела «Момент» Володимира Винниченка?