В рамках співпраці між навчальними закладами Вінницьким торговельно-економічним коледжем та Познанською Вищою Банківською Школою наші студенти та викладачі відвідали міста Хожув, Катовіце та Краків

«Першою нашою зупинкою було місто Катовіце, де нас тепло зустріли представники Вищої Банківської Школи м.Хожув пані Моніка Томашевська   та Вікторія Дремлюга, до речі, випускниця нашого коледжу.

Вони ознайомили нас зі своїм навчальним закладом та особливостями навчальної програми. Після цього відбулась зустріч з українськими студентами, які поділилися своїми враженнями від навчання у цьому університеті.

Вища Банківська Школа в місті Хожув належить до найбільшої групи приватних вищих навчальних закладів Польщі. Готує фахівців за спеціальностями: Фінанси і облік, Туризм і рекреація, Управління, Логістика, Національна безпека, Психологія в бізнесі, Право в бізнесі, Інженерія управління. Університет співпрацює з навчальними закладами Великої Британії, Словакії, Данії.

Також завдяки фонду «Viribus Unitis» для нас було організовано екскурсію «Слідами трансформації». Ми побували у регіональному відділенні  Національного Банку Польщі , бачили  відділ сортування грошей та мали  коротку лекцію. Наступним місцем була будівля Slaskiego Urzedo Wojewodzkiego (Обласної ради), а також надзвичайно цікавою була лекція про історію Сілезського воєводства.

Ми відвідали Будинок Пам’яті шахти Wujek і ознайомились з історією боротьби польського народу з комунізмом. Побували в музеї історії Польщі за часів Радянського Союзу в м. Руда Шльонська.

Та найбільше нас вразила екскурсія до музею Аушвіц-Біркенау (м. Освенцим). Це музей не залишить байдужим жодної людини. Складно описати словами почуття й емоції, що виникають під час знаходження там, однак це дає підстави для подальших роздумів абсолютно кожному. І це найважливіше.

Згодом ми завітали до Кракова, ознайомились  із пам’ятками архітектури у центрі міста та дізнались багато місцевих цікавих легенд. Здавалось: потрапили в старовинну казку. Ми наче перенеслися у XV століття, коли завітали до Вавельского замку.

Тиждень, що ми провели в Польщі, був наповнений яскравими моментами, які  лишили глибокий слід в душі кожного нашого студента . Це було незвичайне знайомство з польською культурою і польськими традиціями,  освітою і студентами.

                                         Швець Софія , студентка гр. ТО-1

                                                                    ВТЕК КНТЕУ