Мова – це духовний скарб нації.

Мова – це духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. 

  21 лютого в усьому світі відзначається День рідної мови. Не залишаються осторонь і студенти ВСП «ВТЕФК КНТЕУ». У рамках відзначення Міжнародного дня рідної вони проводять мовний флешмоб, мета якого – показати красу рідного слова, його поетичність та милозвучність.

Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Історія дня, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської, мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році, цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

Варто нагадати, що згідно з Статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

В Україні рідній мові присвячене свято – День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Студенти ВСП "ВТЕФК КНТЕУ" також приєдналися до святкування Міжнародного дня рідної мови. Викладачем української мови та літератури Гончарово Я.П. було проведено мовний флешмоб, у якому взяли участь студенти 1 курсу.  

Виконавці:
1. Репула Тетяна, гр.ЦЕ1 - Тарас Шевченко, "Садок вишневий коло хати"
2. Котробай Катерина, гр. ГРС-1 - Леся Українка, "Забуті слова"
3. Базелінська Вікторія, гр. ГРС-7 - Максим Рильський, "Мова"
4. Курдибаха Сніжана, гр. М1 - Дмитро Павличко, "Був день, коли ніхто не плаче..."
5. Білявська Інна, гр.Ф1 - Володимир Сосюра, "Любіть Україну"
6. Якубчак Надія, гр. ХТ-150 - Михайло Коцюбинський, "Intermezzo" (уривок)
7. Мусійчук Дарина, гр. ХТ-150 - Іван Франко, "Чого являєшся мені у сні?"
8. Міцкевич Олена, гр. ХТ-150 - Василь Симоненко, "Ти знаєш, що ти людина?"
9. Шамрай Маргарита, гр. ГРС-7 - Тарас Шевченко, "І виріс я на чужині"